
Mutabal to inna nazwa potrawy zwanej baba ghanudż (zmęczony tatuś)
Przepisem podzieliła się Ordonija.
Składniki:
- 3 bakłażany (ok. 0,7 kg razem u mnie)
- sok z 1 cytryny
- 3 duże ząbki czosnku (można główkę czosnku zapiec - odciąwszy z główki całej górę ciut, posypać solą, polać oliwa, zawinąc w folię aluminowią i w piekarniku lub "airfrajerze" (air fryer) zapiec przez 20-30 min, wycisnąć i mamy przepyszny dodatek do wielu dań)
- pieprz, sól, kmin rzymski (kumun)
- 2-3 duże łyżki tahiny (autorka przepisu nie dodaje ze względu na kaloryczność, w mojej ocenie tahina podkreśla smak i konsystencję - w połączeniu z cytryną zagęści nam potrawę)
- 1 świeża ostra papryczka (opcjonalnie)
Do przybrania:
- 1 pomidor - wypestkowany i pokrojony na małe kawałeczki
- garść natki pietruszki (lub kolendry, jak kto lubi)
- oliwa z oliwek
- summak - na zdjęciu opruszono nim brzegi
JAK TO SIĘ ROBI:
1. Bakłażany opalić nad palnikiem - położyć na palniku kuchenki gazowej, obracać od czasu do czasu, gdy bakłażan będzie miękki, a skórka spalona, wystudzić i obrać ze skórki. Miąższ odsączyć jeśli jest soczysty.
2. Teraz do wyboru: można rozgnieśc widelcem; ja siekam w robocie (z nożami) dodając w trakcie - sok z cytryny, 2 duże łyżki oliwy z oliwek, roztarty z solą na jednolitą masę czosnek, trochę pieprzu, soli, tahinę. Autorka przepisu wyciska też odrobinę świeżej ostrej papryczki (za pomocą wyciskarki do czosnku).
1. Bakłażany opalić nad palnikiem - położyć na palniku kuchenki gazowej, obracać od czasu do czasu, gdy bakłażan będzie miękki, a skórka spalona, wystudzić i obrać ze skórki. Miąższ odsączyć jeśli jest soczysty.
2. Teraz do wyboru: można rozgnieśc widelcem; ja siekam w robocie (z nożami) dodając w trakcie - sok z cytryny, 2 duże łyżki oliwy z oliwek, roztarty z solą na jednolitą masę czosnek, trochę pieprzu, soli, tahinę. Autorka przepisu wyciska też odrobinę świeżej ostrej papryczki (za pomocą wyciskarki do czosnku).
Wyłożyć na płaski talerzyk lub niezbyt głęboką miseczkę przyozdobić kawałeczkami pomidora i siekaną natką pietruszki lub kolendry. Brzegi przyozdobić summakiem. Pokropić oliwą z oliwek (wedle uznania).
Podawać jako przystawkę z chlebkiem pita.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz