©2008-2025 arabiasaudyjska.blogspot.com / Umm Latifa in Saudi Kingdom
ALL RIGHTS RESERVED / wszelkie prawa zastrzeżone
Kopiowanie i rozpowszechnianie artykułów, treści opublikowanych oraz zdjęć mego autorstwa bez mej zgody pisemnej zabronione.

Respect copy rights - they are protected.
Copying images, text published on the blog without a written permit from the author is forbidden, as well as removing name of the author and address of the blog from images published underneath. Do not commit cyber crime.


17 grudnia 2025

Mutabal - inaczej baba ghanudż

 

Mutabal to inna nazwa potrawy zwanej baba ghanudż (zmęczony tatuś) 
Przepisem podzieliła się Ordonija

Składniki:
  • 3 bakłażany (ok. 0,7 kg razem u mnie)
  • sok z 1 cytryny
  • 3 duże ząbki czosnku (można główkę czosnku zapiec - odciąwszy z główki całej górę ciut, posypać solą, polać oliwa, zawinąc w folię aluminowią i w piekarniku lub "airfrajerze" (air fryer) zapiec przez 20-30 min, wycisnąć i mamy przepyszny dodatek do wielu dań)
  • pieprz, sól, kmin rzymski (kumun) 
  • 2-3 duże łyżki tahiny (autorka przepisu nie dodaje ze względu na kaloryczność, w mojej ocenie tahina podkreśla smak i konsystencję - w połączeniu z cytryną zagęści nam potrawę)
  • 1 świeża ostra papryczka (opcjonalnie)
Do przybrania: 
  • 1 pomidor - wypestkowany i pokrojony na małe kawałeczki
  • garść natki pietruszki (lub kolendry, jak kto lubi)
  • oliwa z oliwek
  • summak - na zdjęciu opruszono nim brzegi 
JAK TO SIĘ ROBI: 

1. Bakłażany opalić nad palnikiem - położyć na palniku kuchenki gazowej, obracać od czasu do czasu, gdy bakłażan będzie miękki, a skórka spalona, wystudzić i obrać ze skórki. Miąższ odsączyć jeśli jest soczysty.
2. Teraz do wyboru: można rozgnieśc widelcem; ja siekam w robocie (z nożami) dodając w trakcie - sok z cytryny, 2 duże łyżki oliwy z oliwek, roztarty z solą na jednolitą masę czosnek, trochę pieprzu, soli, tahinę. Autorka przepisu wyciska też odrobinę świeżej ostrej papryczki (za pomocą wyciskarki do czosnku). 

Wyłożyć na płaski talerzyk lub niezbyt głęboką miseczkę przyozdobić kawałeczkami pomidora i siekaną natką pietruszki lub kolendry. Brzegi przyozdobić summakiem. Pokropić oliwą z oliwek (wedle uznania).

Podawać jako przystawkę z chlebkiem pita. 



Brak komentarzy:

"Nie wierz w czyjeś zdanie, ani go nie przyjmuj, dopóki nie przekonasz się, że jest w pełni słuszne. Postępując inaczej wyrządzasz sobie krzywdę i daleki będziesz od poznania prawdy. Traktuj ludzi z czystym sercem, bez uprzedzeń, jak ktoś, kto chce zrozumieć i słuchać, by powiększyć swoją wiedzę, i przyjąć jeśli jest słuszna, a odrzucić, jeśli jest błędna". Ibn Hazm